Motorrijbewijs

Leuk! Je hebt interesse om je motorrijbewijs te gaan halen. Je kunt bij ons terecht voor ALLE categorieën!

3 verschillende soorten motorrijbewijzen, hoe zit dat nu precies?
A1, A2 en A. Het type rijbewijs dat je kunt halen hangt af van het vermogen van de motor waar je op rijdt, je leeftijd en je ervaring.

Vanaf je 17de kun je starten met de theorie voor de motoropleiding. Voordat je met de lesmotor de weg opgaat, moet je in het bezit zijn van het theoriecertificaat voor de motor of van een rijbewijs van een andere categorie. Daarnaast moet je minstens 18 jaar zijn voordat je op een motor mag stappen.

Het motorpraktijkexamen bestaat uit 2 onderdelen:

 1. Voertuigbeheersing (AVB examen):
  Je leert de basisprincipes van het motorrijden, bestaande uit het beheersen van 12 bijzondere verrichtingen. Als je hiervoor slaagt, dan mag je deelnemen aan het examen verkeersdeelneming. Het uitslagformulier van dit examen is een jaar geldig.
 2. Verkeersdeelneming (AVD examen):
  Hiervoor ga je rijden op de openbare weg en wordt gekeken naar plaats op de weg, kijkgedrag, verkeersinzicht enz. Allemaal belangrijke dingen die nodig zijn voor het 55 minuten durende examen.

Drie motorrijbewijzen

Er zijn 3 categorieën motorrijbewijzen.

 • A1 is voor de lichtste motor. Vanaf 18 jaar mag je hiervoor examen doen (vanaf 17 jaar praktijkles). Je moet dan zowel een theorie- als praktijkexamen afleggen.
 • A2 is voor de middelzware motor. Vanaf 20 jaar mag je hiervoor praktijkexamen doen.
 • A is voor de zware motor. Vanaf 21 jaar mag je hiervoor praktijkexamen doen. Als je het rijbewijs voor de zware categorie (A) vóór je 24e rechtstreeks behaalt, krijg je code 80 op het rijbewijs vermeld. Dat betekent dat je in de zware categorie (A) uitsluitend op een driewielig motorrijtuig mag rijden met onbeperkt vermogen. Als je het rijbewijs voor de zware categorie hebt, krijg je automatisch het A1- en A2-rijbewijs.Met een A-rijbewijs met code 80 mag je rijden op:
  • Motor van de categorie A1
  • Driewielig motorrijtuig van de categorie A1 (<15kW)
  • Motor van de categorie A2
  • Driewielig motorrijtuig van de categorie A (>15kW)
 • De code 80 vervalt twee jaar na het behalen van je A-rijbewijs of als je voor die tijd 24 wordt. Als je voor het behalen van je A-rijbewijs het A2-rijbewijs al hebt, vervalt code 80 op het moment dat je het A2-rijbewijs twee jaar bezit. Vervalt code 80 voor je 24e, dan moet je wel bij de gemeente een nieuw rijbewijspasje aanvragen zonder de code 80.Met een A-rijbewijs zonder code 80 mag je rijden op:
  • Motor van de categorie A1
  • Driewielig motorrijtuig van de categorie A1 (<15kW)
  • Motor van de categorie A2
  • Driewielig motorrijtuig van de categorie A (>15kW)
  • Motor van de categorie A

Motor Theorie

Via onze website is het mogelijk de benodigde boeken / online theorie materialen te verkrijgen. Voordat je je AVD examen aflegt, dien je in het bezit te zijn van een geldig motor theoriecertificaat. Voor de motorrijlessen en het eerste examen ( AVB ) is dit nog niet nodig.

Motor opleiding

Twijfel je nog of motorrijden wat voor je is, probeer dan een Try the bike les. In een les van ca 1,5 uur maak je dan kennis met de motor en de instructeur. Samen bepaal je dan wat je aanvangsniveau is. We zijn ervan overtuigd, dat wanneer je het eenmaal gedaan hebt, je gelijk het motorvirus te pakken hebt!

Vervolgens stemmen we de opleiding geheel op jou en je mogelijkheden en vaardigheden af.

Kleding

Wij verzorgen de kleding tijdens je rijlessen. Dus een broek en een jas. Enkelbedekkende schoenen, handschoenen en een helm dien je zelf te verzorgen. Momenteel mogen we deze ivm corona niet verstrekken.

Je kunt je bij ons in een kleedruimte omkleden.

Machtiging rijschool en Gezondheidsverklaring

Wil je starten? Dan is het belangrijk om onze rijschool te machtigen op www.cbr.nl met je Digid. Daarnaast ben je verplicht om een gezondheidsverklaring in te vullen op deze site.

N

Ervaren instructeur

N

Nieuwe, moderne lesmotoren

N

ALLE categorieën!

N

Verkeersdeelname met volgmotor

Pakketten motorrijbewijs A

Tijdens de lessen mag je gratis gebruik maken van een pak en helm van de rijschool. In verband met de hygiene is het belangrijk dat je zelf handschoenen en enkelbedekkend schoeisel regelt.

Een motor, goed pak en een passende helm beginnen bij TT motoren in Zwolle. Veel vakkennis en gunstige tarieven. 

10% korting op kleding als je onze naam noemt bij de aankoop!

Machtigen

Machtig onze rijschool en vul direct je gezondheidsverklaring in.
Ons rijschoolnummer is: 2362F9
 
Rijschool machtigenGezondheidsverklaring

Kennismakings-les aanvragen

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.